Website van de familie Molenbuur

Sinds 1 september 2006 ben ik de trotse eigenaar van Oldijk 12 te Ezinge (Suttum) geworden. Het is een heerlijke rustige plek aan een stille landweg met fantastische uitzichten over het Groningse land. De zomers zijn er heerlijk doordat het altijd wat waait maar ook de winter heeft zijn charmme al was het maar om de enorme scharkering aan luchten die er voorbij trekken. Gelukkig was het er nooit eenzaam, eerst met samen met Thea in het achterhuis en al vlot samen met Ries in het voorhuis.
Suttum is een buurtschap onder de vleugels van het dorp Ezinge (gemeente Winsum). Het "dorp" is niet groter dan 2 boerderijen en een huis groot. Het gehucht is echter veel groter geweest.Er komt zelden iemand in / door Suttum. De mensen die hier voorbij rijden zijn of buren of voorbijgangers die de reitdieproute fietsen.

Het eerste grote project in de tuin hebben we al vrij snel gestart. Het vervangen en veranderen van de betonnen paden. Deze waren oud en gebroken en vaak al meerdere malen hersteld. Er moest toch al gegraven worden om de regenwater afvoer aan te leggen evenals paden rondom het huis, dus dan maar gelijk allesn. Hier zijn ze op 27 augustus mee begonnen. In 1 dag was al het beton weg - wat een chaos - waar zijn we aan begonnen. Tip van de werknemers: even de ogen dicht doen en volgende week weer kijken. Het zijn overigens aardige jongens en denken goed mee.
Tanx Ad Nooren.
De vervolgprojecten zijn het aanleggen van een vijver, het kappen van 6 populieren, het aanleggen van een groente tuin, het aanleggen van een grind / schelpenpad rondom het huis en een begin maken met wat Ries noemt: "de Alhambra", een windloze (een utopie op deze winderige plek?) binnenplaats voor de nodige rust. Het beton zit er in.... nu de afwerking nog!

Inmiddels is het beton uitgehard en kan er gewerkt worden aan andere klussen. Een daarvan is het aanleggen van een pad rond het huis, 20 cm diep graven - vullen met 10 cm zand en daarna 10 cm schelpen - een heidense klus maar het resultaat is alle moeite waard.Ondertussen hebben we ook wat groter materieel uitgenodigd om te helpen de klussen te klaren. Mechielsen uit Oldehove legt voor ons de groententuin aan. Dan kunnen we naast de fruit oogst, volgend jaar ook van eigen tuin eten! Dit jaar was het behelpen met groeten uit de broeikas.De tijd gaat voorbij en er kwam al weer een voorjaar. In het voorjaar 2008 hebben we de hele tuin op de schop genomen. Allereerst zijn de oude populieren omgezaagd. Gelukkig, wat enkele begonnen al aardig rot te worden. Daarna kwam de voortuin. Deze werd opgehoogd en er kwam een grindpad rondom het voorhuis. Toen dit klaar was ging de kraan naar achter. Het achtererf werd voorzien van drainage en een vijver. De bovengekomen klei moest weer ingezaaid en gras laten groeien in de zomerdroogte was nog best een opgave


Daarna kwam het volgende project - de ALHAMBRA. De zijtuin werd ontdaan van appelbomen die we naar de boomgaard verhuisd hebben en van de bessenstruiken die naar de de groententuin mochten. Daarna hebben we een vijver uitgegraven en opgemetseld. Ook kwamen er twee tuintjes - een voor de dahlia's en een voor de rozen. Nu is het wachten op de schelpen om de boel af te maken. Als het weer weer wat warmer wordt, wordt er nog een muur met doorgang gemetseld tussen de schuur en de voliere zodat het windgat dicht wordt en de alhambra aan 4 zijden beschermd wordt tegen de wind.Het project van de ALHAMBRA was nog niet helemaal klaar omdat er nog gewacht moest worden op een lading schelpen. In maart 2009 wat het eindelijk zover dat dit afgerond kon worden - om straks lekker in de bloemen te kunnen zitten werd gelijk de rozentuin en de dahliatuin ingeplant, maar hoe dat er uit gaat zien, dat is nog even afwachten
En toen viel in december 2009 de winter in - eindelijk weer eens een echte winter.Daarnaast gaat natuurlijk het gewone leven door. De buurman krijgt op zijn verjaardag een ballonvaart, wat aardige kiekjes van verschillend perspectief op levert.


Er worden feestjes georganiseerd;
En de NOORMANNEN slaan hun kampement op in de boomgaard. Ze houden van dieren!
Het voorjaar 2013 breekt aan. Even wat foto's om te laten zien hoe het hier kan veranderen in de loop der jaren.Wordt vervolgdzonsopgang vanuit de achtertuin.

naar begin pagina