Website van de familie Molenbuur

Door de verhuizing naar Suttum was een grote verandering in de samenstelling van de dieren mogelijk. Binnen een maand na de verhuizing hebben mijn vader en ik een nieuwe voliere gemaakt voor de vogels van 3 bij 9 meter. Het was voor de vogels even wennen dat ze zo ver konden of mochten vliegen. Door de extra ruimte was het ook weer mogelijk om neophema's bij te kopen en een paar catharina parkieten

De voliere

Naast de vogels was er nu ook ruimte voor pluimvee

Andries en 3 dames hebben we van de vorige eigenaar overgenomen

en daar kwam al snel Karel en zijn gevolg bij, want want Karel moest een nieuwe logeer adres omdat lytse Willem was een beetje bang voor Karel als hij bij Pake en Beppe was. En dus kwam Karel naar Suttum.

De kippen konden natuurlijk niet alleen blijven. Als eerste volgenden de stipkippen - poelepetaten of de parelhoenders

Plots was er een weg... en jawel - een nest met 23 eieren

En ze kwamen op een paar na allemaal uit - helaas bleek moeders een slechte moeder en was er na een paar dagen nog maar een over die we uiteindelijk maar zelf opgevoed hebben en deze logeert nu bij Pake en Beppe.

Na de parelhoenders kwamen er twee kalkoenen - Jut en Jul. Jut heeft een probleem aan zijn voet opgelopen, maar gelukkig kon Saskia ons helpen en is Jut achterhuis op de picknick tafel geopereerd.

en later volgenden 2 pauwen - Gijs Teun en Frederique, daar moet ik binnenkort nog maar eens een foto van maken

En dan zijn er ook nog andere boerderij dieren als Göttinger mini varkens, schapen, landgeiten en dwerggeiten

Dit is Beer Jip.

En Toos met 6 jonge biggen

En Pien met 4 biggen, maar wel leuke bruine met zwarte stipjes!

Wat een feest dat ze met hun kroost naar buiten mochten. We waren nog even bang dat Jip agressief zou kunnen worden, maar in tegendeel. Jip bleek een voorbeeldige vader.

En baggeren blijft het belangrijkste tijdverdrijf van de varkens als het heet wordt. En als het dan echt te heet wordt, breek je gewoon uit en ga je onder de tafel liggen!

En dan hebben we de geiten. Als eerste kregen we Floor en Fleur (eigenlijk heten ze allebei Fleur - Panta Rhei 3 en 5), maar dat vonden we te moeilijk.

Hierna kochten we Afke van de Kastanjehoeve en haar dochter Fenny van de Kolderhoeve. Fenny en Afke hebben we beide zwanger gekocht. Fenny was de eerste die beviel van een geitje - Oeps - ze bleek toch uit haar buik te kunnen plassen. Geartsje bleek toch een Geart fan Suttum te zijn.

Als tweede beviel Afke (zo laat dat we al een tijd dachten dat ze toch schijnzwanger was). Of zou die lange dracht komen omdat het er twee werden. Omdat we wisten hoe een bokje er tussen de benen uitzag, wisten we nu wel zeker hoe een geitje er uit zag. In dit geval hadden we gelukkig wel gelijk. Het werden Goaitske en Grytsje Sentina fan Suttum.

Op www.marktplaats.nl kwamen we Cassiopeia van de Sinnichheid tegen. De kop en de beharing vielen erg in de smaak en dus hadden we plots 6 landgeiten.

Natuurlijk gaat een hobby niet helemaal zonder verplichtingen en zijn we op 1 oktober naar Orvelte geweest naar de geitenkeuring voor de Nederlandse landgeit.

Geart van Suttum bleek op de keuring helaas een onvoldoende te scoren en is daarmee niet geschikt voor de fok. Waarom - hij is te geitig! Misschien hadden we het toch niet zo mis toen we dachten dat hij een geitje was ipv een bok.

Fenny scoorde goed is en is daarmee opgenomen in het stamboek register. Cassiopeia scoorde eveneens best aardig. Het leuke was dat ze samen met haar moeder in de ring stond.

Er werd natuurlijk niet alleen gekeurd. We hebben ondertussen ook nog even rond gekeken naar mogelijk mannelijke kandidaten voor de dek. Wie gaat het worden?

En dan zijn er ook nog 3 schapen. Kok heeft ongeholpen bij het scheren.

Het hoefkappen hebben we inmiddels zelf geleerd, en dat blijkt maar goed ook, want hoefverzorging is iets wat toch regelmatig moet gebeuren. En ja - wat ligt dat toch lekker - schapenwol!

In 2008 waren er minder hoogtepunten, maar toch zijn er toch wel enige memorabele gebeurtenissen. De varkens en de geiten kregen hun eigen deel van de weide zodat met name de varkens er een zwijnestal van konden maken.

Het gevogelte heeft ook bedacht dat er kroost moest gaan komen en dan wel liefst allemaal tegelijk, dat is wel zo gezellig. De kip zat al te broeden op een aantal parelhoen eieren toen ma kalkoen bedacht dat ze ook moest gaan helpen. Na een week vond ook ma parelhoen dat ze erbij of vooral tussen moest gaan zitten. Helaas kan je haar op de foto net niet zien.

Ons laatste aanwinst in 2008 was een paartje pauwen. Volgens mijn moeder gaan ze nooit zelf broeden en als ze dat toch doen, dan worden ze toch niet groot. Wat schertst onze verbazing.... Josephine kan allebei en op het eind van het jaar waren we 3 jonge pauwtjes rijker.

Ook is Cas onder de bok geweest en kreeg een klein bokje - Hylke fan Suttum. We zijn benieuwd hoe hij het volgend jaar zal doen op de keuring.

En dan de laatste kiekjes. Ries heeft een superdeluxe ruif gemaakt voor de geiten zodat ze nu hun hooi op stand kunnen krijgen. En ook de kleine meiden zijn groot geworden! Grytsje, Goaitske en Afke poseren graag voor de foto. En niet alleen de dames laten zich van hun goede kant zien tijdens de eerste winter sinds tijden. Ook de specht die we in de tuin hebben laat zich nu op korte afstand fotograferen.


Ook dit jaar heeft weer een aantal nieuwe leden op de boerderij voorgebracht, maar de opbrengst valt een beetje tegen. De kwakers hebben allebei een nest gehad maar binnen een week waren alle jongen weg. Het waterhoentje die in de vijver broedde deed het beduidende beter, 8 jongen waarvan vandaag nogsteeds 4 levende. De muskuseenden leggen wel eieren maar gaan niet aan het broeden. De kalkoen heeft op 10 marans eieren gezeten waarvan er 5 uitgekomen zijn. De pauw broedde op zolder (tjsa - moet je de deur maar niet open laten staan. Ze kon er echter niet vanaf komen, waardoor uiteindelijk 3 van de 5 jongen het niet haalden, maar de resterende 2 doen het erg goed.


En als je de deur niet goed kan sluiten (zoals tijdens de verbouwing, dan maken er meer gebruik van de mogelijkheid overdekt te broeden zoals de zwaluw in de voormalige slaapkamer van Thea en de eenden in de kast.


Als laatste aanwinst was er Sammy (Sam) een shetlandpony. Wat we daar mee doen? Vooral leuk en ook voor de neefjes en nichtjes. Misschien komt er nog eens een sjees, want we vinden ons toch een beetje te groot om op Sammy te rijden.


En terwijl alles zich vermenigvuldigd, houdt Tommy de wacht...


En ook de bokjes - hidde en hylke - groeien en worden al echte mannen!


En is Pyke fan Suttum geboren.In december 2009 viel de winter in - eindelijk weer eens een echte winter.


De Grytsje bevalt midden in de winter van een drieling (foutje - hek niet goed dicht in de zomer) krijgen en berieden de kalkoen en parelhoen zich voor op de kerst ;-)


En niet alleen wij houden dieren. Ze komen bij enige regelmaat aanvliegen, zowel in de tuin als ook in de omliggende landerijen. Soms zijn we echt verrast want het zijn niet altijd de meest verwachte gasten. Zo hebben we een keer een lepelaar in de vijver gehad (geen bewijs behalve dan de hele familie het gezien heeft) en een zwarte ooievaar die ongeveer 3 weken lang voor ons huis in de weilanden fourageerde.In de zomer is er in de tuin ook een keur aan vlinders en libelles.

terug naar begin