Achtergronden bij het Menu

Waarom dit menu?

Elk gerecht in het menu heeft zijn eigen verhaal.

De oranjekoek in het voorgerecht is volgens het recept uit het "boekje van Pake Willem" die hij rond 1900 in zijn schrift optekende. Het recept is mogelijk nog veel ouder omdat het slechts "met de V.O.C. kruiden" wordt gemaakt. Op de oranjekoek zit melk-roomboter crème maar met minder suiker dan destijds. Dit recept "fan Pake Willem" is tussen 1900 en 1970 vele keren bekroond met prijzen of diverse bakkerstentoonstellingen.


Willem is al een tiental jaren bezig met het maken van "wijnen uit eigen tuin". De wijnen worden gemaakt van producten uit eigen tuin of de omliggende akkers.

De rundvleessalade uit de Franse keuken leerde ik kennen in Oostergo. De salade's uit de Franse keuken kent men bijna niet meer en zijn gezonder en lichter dan de huidige vette puree salade's.

De Italiaanse keuken heeft terecht een grote plek veroverd in de hedendaagse eetcultuur en daar is niets mis mee. Er zijn ook pizza's te maken met producten uit eigen omgeving. De overheerlijke Friese pizza's worden gebakken in een houtgestookte steenoven zoals Pake Willem vroeger de broden bakte.


De bavarois pudding is gemaakt van dagverse romige melk uit de buurt. Smakelijk en misschien nog wel lekkerder dan bavarois op basis van room.